Λευκωσία – η θρυλική πρωτεύουσα του ομορφότερου νησιού της Μεσογείου, πολύ πιθανόν να πήρε το όνομά της από ένα αρχαίο τοπωνύμιο που την προσδιόριζε ως την «πόλη των λευκών θεών».
Αν μη τι άλλο, μόνο ένα μέρος με ιδιαίτερη γοητεία και χαρακτήρα θα μπορούσε να αποκληθεί έτσι.
Δεν είναι, όμως, μόνο η φυσική ομορφιά του μέρους και η κεντρική του τοποθεσία στην καρδιά του νησιού που της εξασφάλισε τέτοια σημασία για την ιστορία της πόλης. Η Λευκωσία είναι ένας θησαυρός πολιτισμικής κληρονομιάς, με σπουδαία αξιοθέατα και μνημεία. Εφόσον έχετε προγραμματίσει να περάσετε μερικές μέρες στην πρωτεύουσα της Κύπρου, έχουμε συγκεντρώσει μερικά αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
- Τα Ενετικά Τείχη
Κατασκευασμένα από εξαιρετικούς Ενετούς μηχανικούς, τα τείχη αυτά περίζωσαν την πόλη το 16ο αιώνα, με σκοπό την θωράκισή της όχι μόνο έναντι των επιδρομέων, αλλά και κατά του νέου υπερόπλου της εποχής, του κανονιού. Αγκαλιάζοντας κυκλικά την πόλη, τα τείχη είναι κατασκευασμένα από ένα συνδυασμό δομικών λίθων και οπτόπλινθων εξαιρετικής ποιότητας, ενώ παράλληλα περιβλήθηκαν και από μία τεράστια τάφρο πλάτους 80 μέτρων. Σήμερα, μεγάλα τμήματα αυτών των τειχών ακόμη στέκουν περήφανα γύρω από κάποιες συνοικίες της πόλης, ενώ η τάφρος χρησιμοποιείται για διάφορες δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις.
- Οι Πύλες της Αμμοχώστου & της Πάφου
Η Πύλη Αμμοχώστου, ίσως η σημαντικότερη από τις διόδους προς την καρδιά της πόλης κατά τους χρόνους της Ενετοκρατίας, οδηγούσε στο σημαντικότερο λιμένα της Κύπρου, την πανέμορφη Αμμόχωστο, εξ ου και το όνομά της. Με μια πραγματικά εκπληκτική πρόσοψη, που περιλαμβάνει μια αψιδωτή κατασκευή και έναν εντυπωσιακό θόλο διαμέτρου 11 μέτρων, μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.
Η Πύλη της Πάφου, μία εκ των τριών κεντρικών εισόδων στην Ενετοκρατούμενη Λευκωσία, δυστυχώς είναι αρκετά πιο ταλαιπωρημένη από την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά, η θολωτή της κατασκευή και το εντυπωσιακό της μέγεθος μαρτυρούν το μεγαλείο και τη σημασία της πόλης το 16ο αιώνα.
- Η Παλαιά Αρχιεπισκοπική
Κτισμένη κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα στο κέντρο της πόλης, η Παλαιά Αρχιεπισκοπή αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της, με σημαντικό ρόλο στην ιστορία τόσο της πόλης, όσο και του νησιού γενικότερα. Σήμερα πλέον λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Πολιτικής Ιστορίας.
- Χαμάμ Ομεριέ
Το Χαμάμ Ομεριέ είναι στην πραγματικότητα ένα αμάλγαμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το αρχικό κτίσμα ήταν βασικά μια εκκλησία του 14ου αιώνα, η οποία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος κατά την έναρξη της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί. Συγκεκριμένα, ο τοπικός Οθωμανός διοικητής θεώρησε πως κάπου εκεί ένας σημαίνων προφήτης των Μουσουλμάνων ονόματι Ομέρ ξαπόστασε όταν περιόδευσε τη νήσο, δίνοντας έτσι το όνομά του στο κτίσμα.
- Το Αρχοντικό της Αξιοθέας
Αποτελώντας ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το συγκεκριμένο αρχοντικό ξεπροβάλλει στην παλιά πόλη της Λευκωσίας με το χαρακτηριστικό του σχεδιασμό σχήματος Π.
Η κεντρική είσοδος στο εσωτερικό του αρχοντικού είναι στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, ενώ στα δυτικά και τα νότια ξεχωρίζει ένα πολύ ιδιαίτερο προστώο, που φέρει μια σειρά αψίδων και διακρίνει την αυλή από τα δωμάτια που έχουν ανεγερθεί γύρω της. Σήμερα, το Αρχοντικό λειτουργεί ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Η Λευκωσία είναι μια πραγματικά μοναδική πόλη. Κι ίσως το σπουδαιότερό της μνημείο είναι οι άνθρωποί της. Αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας, μείνετε μερικές μέρες παραπάνω και νιώστε το δυναμισμό αλλά και τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα.
Στο Ξενοδοχείο SEMELI θα βρείτε την ξεκούραση και την αναζωογόνηση που χρειάζεστε για να γνωρίσετε πραγματικά τον τόπο και τους κατοίκους της. Κάντε την κράτησή σας εδώ.