Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Αν έχετε επισκεφτεί σχετικά πρόσφατα τα γραφικά σοκάκια γύρω από τη Χρυσαλινιώτισσα, τον περίφημο ναό του 15ου αιώνα στη Λευκωσία, τότε σίγουρα θα προσέξατε τις εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο Σπελ, απέναντι από τη μνημειώδη Πύλη της Αμμοχώστου στο Ενετικό τείχος της Παλιάς Πόλης.

Το ανακαινισμένο κτίριο, με τη φωτεινή, λευκόχρωμη πρόσοψή του, στεγάζει ήδη εδώ και μήνες τη νέα Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, η οποία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στα τέλη του Γενάρη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε λάτρεις της τέχνης να θαυμάσουν από κοντά τα πολύχρωμα έργα του Χριστόφορου Σάββα.

Ο Χριστόφορος Σάββα υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους και ριζοσπαστικούς Κύπριους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα στη σύντομη, πολυτάραχη ζωή του (1924 – 1968). Η έκθεση που του αφιερώθηκε έχει τον τίτλο «Πρόωρα Παρών» - στα αγγλικά ‘Untimely on Time’ -, υπό την εποπτεία και τη γενική καθοδήγηση του Jacopo Crivelli Visconti.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κύπρου και συνδυάστηκε με τη συμμετοχή της Κύπρου στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας (Μάιος – Νοέμβριος 2019), η οποία και θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Κύπριο καλλιτέχνη.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα τον Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας διπλής επετείου, μιας ευχάριστης και μιας δυσάρεστης: φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη συμμετοχή του Χριστόφορου Σάββα στην πρώτη επίσημη συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1968, καθώς και από τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη το ίδιο έτος.

Με περισσότερα από 90 έργα να κοσμούν την έκθεση, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να νιώσει την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής του φύσης και των έργων του, τα οποία παρήχθησαν όλα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα: από αλληγορικούς πίνακες του 1950 και αφηρημένα σχέδια, σε γλυπτά και πειραματισμούς με πρωτότυπα υλικά, όπως καλώδια, τσιμέντο, υφάσματα και πολλά άλλα.

Το κτίριο Σπελ αυτό καθαυτό αποτελεί άριστο παράδειγμα σύγχρονης κυπριακής αρχιτεκτονικής, παρότι παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για πολλούς και ελάχιστα καλλιτεχνικούς σκοπούς – όπως για την αποθήκευση σίτου! Τώρα, ανακαινισμένο και πραγματικά εντυπωσιακό, έχει ήδη γίνει το νέο κέντρο της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής ζωής της πρωτεύουσας, προσκαλώντας σας να το επισκεφτείτε!

Η διεύθυνση του κτιρίου Σπελ, Αμμοχώστου 73 στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας, έχει ήδη σχεδιάσει πολλές εκθέσεις και δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, περιλαμβανομένων παρουσιάσεων, ομιλιών, και οργανωμένων ξεναγήσεων. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από την επίσημη ιστοσελίδα της Κρατικής Πινακοθήκης στο Facebook.

Θέλετε να επισκεφτείτε τη Νέα Κρατική Πινακοθήκη κι αναζητάτε μια ευχάριστη, απολαυστική διαμονή;

Στο SEMELI HOTEL θα βρείτε την ξεκούραση και την αναζωογόνηση που χρειάζεστε για να γνωρίσετε πραγματικά την πρωτεύουσα.

Kάνε κράτηση

Κατηγορίες Blog:

wedding area greek