Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

Είναι αλήθεια πως, τους καλοκαιρινούς μήνες, η Λευκωσία δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο – κάτι που, με μια πρώτη ματιά, ίσως φαίνεται λογικό, μιας και η πόλη δεν είναι παραθαλάσσια. Κι όμως, η Λευκωσία έχει άλλες γητειές με τις οποίες σαγηνεύει τον επισκέπτη, τόσο τον ξένο όσο και τον ντόπιο.

Στο σύντομο αυτό άρθρο, θα ανακαλύψετε 10+1 αξιοθέατα της Λευκωσίας που προσελκύουν χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

 

  1. Τα Ενετικά Τείχη

Τα πρώτα τείχη της Λευκωσίας κατασκευάστηκαν από τους Φράγκους στις αρχές του 14ου αιώνα.  Αργότερα, κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, κατεδαφίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν από τους Ενετούς, οι οποίοι ανήγειραν έντεκα προμαχώνες και μια τάφρο πλάτους 80 μέτρων!

Σήμερα, κάποια τμήματα των τειχών στέκουν ακόμη επιβλητικά, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η τεράστια τάφρος περιμετρικά των τειχών, που πλέον χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους: ως γήπεδο, ως χώρος στάθμευσης, καθώς και ως δημόσιος κήπος.  

 

  1. Η Πύλη της Αμμοχώστου

Πύλη Αμμοχώστου

Ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Κύπρου σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της ήταν η Αμμόχωστος. Η πύλη των τειχών της Λευκωσίας που οδηγούσε στο συγκεκριμένο λιμάνι ονομάστηκε «Πύλη Αμμοχώστου», και παραμένει μια από τις εντυπωσιακότερες μνημειακές κατασκευές της πόλης, με το θολωτό της δώμα και το αψιδωτό της πέρασμα.

 

  1. Η Πύλη της Πάφου

Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, κατασκευάστηκαν τρεις πύλες εισόδου στην πόλη της Λευκωσίας, μία εκ των οποίων και η περίφημη Πύλη της Πάφου, που οδηγούσε στην ομώνυμη πόλη στα δυτικά του νησιού και διατηρείται ακόμη και σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Το πανέμορφο θολωτό της σκέπασμα είναι αγαπημένο σημείο για selfies – ειδικά για ζευγάρια!  

 

  1. Λαϊκή Γειτονιά

Λαϊκή Γειτονιά

Αν είστε λάτρης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα εργαστήρια τέχνης της Λαϊκής Γειτονιάς στη Λευκωσία! Ιδανικό μέρος για ένα χαλαρό απόγευμα και ανέμελες βόλτες με την οικογένεια και φίλους.

 

  1. Το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Στις αρχές του 18ου αιώνα κατασκευάστηκε ένα διώροφο κτίριο ως θρησκευτικό, εθνικό και πολιτισμικό κέντρο, που έγινε γνωστό ως «Παλιά Αρχιεπισκοπή». Μετά την ανέγερση της Νέας Αρχιεπισκοπής δίπλα του, το κτίριο της Παλιάς Αρχιεπισκοπής άρχισε να χρησιμοποιείται ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης κι αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

 

  1. Το Αρχοντικό της Αξιοθέας

Στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας θα βρείτε ένα ακόμη πολύτιμο πετράδι ιστορίας και πολιτισμού που ανάγεται στα μέσα του 18ου αιώνα, το αρχοντικό της Αξιοθέας. Η αρχιτεκτονική του είναι εντυπωσιακή, με μια σειρά αψίδων να διαχωρίζουν την αυλή από τα δωμάτια που την περικλείουν και πολυάριθμους χώρους που χρησιμοποιούνται για διάφορες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

 

  1. Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο του σκληρού αγώνα που έδωσαν οι Κύπριοι για να απελευθερωθούν από τα δεσμά της βρετανικής κατοχής, ένα μνημείο θάρρους, ανδρείας και πίστης στα ιδανικά της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας.  

 

  1. Το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας

Το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας είναι ένα νεοκλασικό οικοδόμημα που χτίστηκε το 1930, κι από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε μια θαυμάσια θέα  της πόλης.

 

  1. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1812 κι αποτελεί το αρχαιότερο ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

 

  1. Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας είναι οικοδόμημα με μεγάλη ιστορία και βρίσκεται κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου. Κατασκευάστηκε στα πρώτα χρόνια της βρετανικής κατοχής, στα τέλη του 19ου αιώνα, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατώνας. Στις μέρες μας έχει διαμορφωθεί σε πολυχώρο κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών που αναζητούν κάτι το διαφορετικό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

  1. Το Υδραγωγείο Λευκωσίας

Μιας και θα είστε στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, καλό θα ήταν να κάνετε μια βόλτα και από το πασίγνωστο Υδραγωγείο της πόλης! Χτίστηκε τον 18ο αιώνα και αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη κατασκευή αυτού του είδους σε ολόκληρη την Κύπρο.

 

Ναι, η Λευκωσία έχει άφθονους «κρυμμένους» θησαυρούς για τον επισκέπτη που θέλει να την εξερευνήσει.

Κλείστε τώρα τη διαμονή σας στην πρωτεύουσα στο SEMELI HOTEL.

Κάνε Κράτηση

Blog Categories:

wedding area english