Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

inner 1

Το ατμοσφαιρικό σκηνικό που στήνει με τον καλύτερο τρόπο η φύση εναρμονίζεται τέλεια με τη γραφικότητα των μικρών παραδοσιακών χωριών της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ένας εντυπωσιακός χειμερινός καμβάς ιδανικός για κοντινές αξέχαστες εξορμήσεις.

Η επαρχία της Λευκωσίας βρίθει από οικισμούς που έχουν αναπτύξει ισορροπημένα το τουριστικό πνεύμα χωρίς να χάσουν όμως το παραδοσιακό τους χρώμα. Μια γνήσια σφραγίδα που βρίσκουμε, άλλωστε, αναλλοίωτη στην αρχιτεκτονική τους, στις αυθεντικές γαστρονομικές λιχουδιές, το καλό ντόπιο κρασί και φυσικά στο φιλόξενο πνεύμα των κατοίκων τους. Κοντά ή λίγο πιο μακριά από την πρωτεύουσα, κρύβονται εκπλήξεις που συνεπαίρνουν τον ταξιδιώτη και τον φέρνουν σε άμεσο διάλογο με την κυπριακή ύπαιθρο στην πιο αυθεντική μορφή της. Ας πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια χωριά διεκδικούν επάξια μια θέση στην ταξιδιωτική ατζέντα του Σαββατοκύριακού μας.

Καλοπαναγιώτης

Kalopanayiotis

Φωλιασμένος στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, τον οικισμό χωρίζουν 70 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή για εξορμήσεις από την πρωτεύουσα. Η ανερχόμενη αυτή δημοτικότητά του, άλλωστε, είναι που έχει κατατάξει τον Καλοπαναγιώτη στα top τουριστικά και κοσμοπολίτικα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Αν ψάχνετε, λοιπόν, μια απόδραση στη φύση χωρίς να στερηθείτε ανέσεις, εδώ είναι το μέρος που πρέπει να πάτε. Με πλήθος αγροτουριστικών καταλυμάτων και boutique ξενώνων, γραφικά στενοσόκακα, αρχιτεκτονικά διαμάντια και μια ακόμα αξιοπρόσεκτη σειρά γραφικών αξιοθέατων, είναι βέβαιο πως δεν θα βαρεθείτε στιγμή. Από τα must-see αποτελούν βέβαια το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και κοντά στα ανεκτίμητα κειμήλια θρησκευτικής και λαογραφικής αξίας, διαθέτει και το αρχαιότερο χειροποίητο ξύλινο τέμπλο στην Κύπρο. Εξίσου δημοφιλής στάση είναι βέβαια και το λιθόκτιστο Ενετικό Γεφύρι του χωριού, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Δεν θα χάσετε, φυσικά, την ευκαιρία για πεζοπορία στον Σέτραχο ποταμό, με τα φημισμένα ιαματικά νερά του, αλλά και να χαζέψετε την υπέροχη θέα στην κοιλάδα της Μαραθάσας ακολουθώντας το μονοπάτι Καλοπαναγιώτη-Οίκου. Στα πολιτιστικά αξιοθέατα, δεν γίνεται να προσπεράσετε την οικία του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κυρήνειας Λαυρεντίου, όπου στεγάζονται σήμερα το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του χωριού και το Μουσείο Λαυρεντίου.


Παλαιχώρι

Το συναντάμε στην περιοχή της Πιτσιλιάς, να αναπαύεται σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία της οροσειράς του Τροόδου. Ήσυχο αλλά αγαπημένο από τους επισκέπτες της πόλης, τη φυσική ομορφιά του ενισχύει το πέρασμα του ποταμού Σερράχη μέσα από το χωριό. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά του και απολαύστε τα υπέροχα αρώματα από τα καρποφόρα δέντρα αλλά και τη… ζιβανία που παράγεται εδώ με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Βυζαντινές εκκλησίες περιμένουν να σας αποκαλύψουν μυστικά του παρελθόντος, ενώ την φυσιολατρική σας διαδρομή συμπληρώνουν ιδανικά το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς και το κρησφύγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Μην πείτε όχι, τέλος, στην ανάβαση 145 σκαλοπατιών που θα σας φέρουν στο  Άγαλμα της Κύπριας Μάνας, στο υψηλότερο σημείο του χωριού για μια συγκινητική επαφή με την ιστορία αλλά και θέα που θα σας μαγέψει.

Κακοπετριά

Kakopetria

Γοητευτική τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, η Κακοπετριά απλώνεται μέχρι την Κοιλάδα του Καρκώτη σε μια ατελείωτη σειρά από πευκόφυτα δάση. Στον οικισμό τα φωτογραφικά φλας κερδίζει η παλιά συνοικία, με τα πέτρινα στενά, αλλά και τα δίπατα σπίτια με τα κρεμαστά μπαλόνια, ενώ εξίσου θαυμαστές είναι και οι εκκλησίες του χωριού, όπως η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αλλά και αυτή του Αγίου Νικολάου της Στέγης, με τις τοιχογραφίες του 11ου-17ου αιώνα. Δεδομένης της τουριστικής ανάπτυξης του οικισμού, θα βρείτε όμορφους ξενώνες για τη διαμονή σας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα από τα Μουσεία Λινού και Ελαιοτριβείου, καθώς και από τον αναπαλαιωμένο μύλο που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του κριθαριού.


Σπήλια

Σε προνομιακό ύψος των 1.050 μέτρων, το παραδοσιακό χρώμα χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό το υπέροχο χωριό. Με χαρακτηριστικό σχήμα που θυμίζει σπηλιά από τα βουνά που το αγκαλιάζουν στοργικά, οι απαρχές του τοποθετούνται στα ρωμαϊκά χρόνια, καθιστώντας το έναν από τους ιστορικότερους οικισμούς στην Κύπρο. Το φυσικό κάλλος προσελκύει το ενδιαφέρον των περιηγητών ανεξαρτήτως εποχής, το χειμώνα όμως το χωριό αποκτά διαφορετική προοπτική. Στα βασικά κέντρα ενδιαφέροντος ανήκουν οι εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ ένδειξη του πλούτου και της ανάπτυξης που γνώρισε η περιοχή στο παρελθόν, αποτελούν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Σκαρπαρικής Τέχνης, που αμφότερα διασώζουν πολύτιμες μνήμες και αντικείμενα από τις λαογραφικές συνήθειες των παλιών γενιών που πέρασαν από εκεί. Στο κέντρο του οικισμού θα συναντήσετε το Ηρώον, προς τιμή των 4 ηρώων της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στο Κουρδάλι (το διπλανό χωριό) το 1958.


Γούρρι

Με το πυκνό δάσος του Μαχαιρά να προσθέτει τις απαραίτητες πράσινες πινελιές στο ρουστίκ σκηνικό, το χαριτωμένο ορεινό χωριό έχει όλα εκείνα τα φυσικά και πολιτιστικά θέλγητρα για να κρατήσει τον επισκέπτη του. Κοντά στη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του και τις γραφικές γωνιές στις οποίες πρωταγωνιστεί η πέτρα, θα ανακαλύψετε πολλούς λόγους για να το επιλέξετε στις χειμερινές σας εξορμήσεις. Το ενδιαφέρον Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αλλά και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσφέρουν την ευκαιρία να εμπλουτίσετε την πολιτιστική σας εμπειρία, ενώ ασφαλώς δεν θα φύγετε χωρίς να προμηθευτείτε μερικά από τα ξακουστά γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του χωριού αποκλειστικά εδώ.

 

Τα παραπάνω χωριά αποδεικνύουν, λοιπόν, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πως δεν υπάρχει μέρος της ορεινής Λευκωσίας που να μην κρύβει ανεξερεύνητα μυστικά, που προ(σ)καλούν κάθε επισκέπτη να τα ανακαλύψει με τις δικές του αισθήσεις. Το SEMELI HOTEL, που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, συνιστά το ιδανικότερο ορμητήριο για να πραγματοποιήσετε αυτές τις πολύτιμες αποδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση το ξενοδοχείο από όποιο σημείο της Κύπρου ή και του κόσμου κι αν έρχεστε, θα βρίσκεστε στην καρδιά της φύσης σε ελάχιστο χρόνο για να γνωρίσετε από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη γνήσια φιλοξενία και, φυσικά, τη θαυμαστή φυσική καλλονή των οικισμών της Λευκωσίας.

Αυτές οι αξέχαστες εμπειρίες στη φύση είναι που γεμίζουν άλλωστε με συγκινήσεις τις χειμωνιάτικες αποσκευές μας και μας κάνουν να ανυπομονούμε για το επόμενο Σαββατοκύριακο!


Επικοινωνήστε μαζί μας

Categorias del Blog:

wedding area espanol