Η πλούσια ιστορία των τειχών της Λευκωσίας χαρίζει ένα ακόμα ιδιαίτερο στίγμα στην ανάγλυφη πολιτιστική της ταυτότητα. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας.
Η Λευκωσία χαρακτηρίζεται από την οχυρωματική της φυσιογνωμία, καθώς τα κυκλικά τείχη της, που περιβάλλουν την Παλιά Πόλη, αποτελούν ένα must-see αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη της πρωτεύουσας. Εντυπωσιακά και διασωσμένα σε μεγάλο ποσοστό σε πολύ καλή κατάσταση, δίνουν την ευκαιρία για ένα σεργιάνι στους αιώνες, αναδίδοντας ατόφια την ατμοσφαιρικότητα αυτής της τόσο ιστορικής και πολυπολιτισμικής περιοχής.
Μια μικρή ιστορική αναδρομή εντοπίζει τις απαρχές τους στον 14ο αιώνα, όταν οι Φράγκοι ξεκίνησαν την ανέγερσή τους, αλλά η αλήθεια είναι πως η αστερόσχημη μορφή που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας οφείλεται στους Ενετούς του 16ου αιώνα (και συγκεκριμένα στον αρχιτέκτονα Τζούλιο Σαβορνιάνο), οι οποίοι προσέθεσαν τρεις πύλες και έντεκα προμαχώνες, τους οποίους θωράκισαν δημιουργώντας ολόγυρα μια τάφρο 80 μέτρων. Η ιδιομορφία των εν λόγω προμαχώνων ήταν φυσικά το σχήμα καρδιάς που σχηματίζουν μεταξύ τους αλλά και η κατασκευή τους από τούβλα πυλού στα ανώτερα επίπεδα. Ο Σαβορνιάνο δεν παρέλειψε να… χρίσει καθέναν από τους προμαχώνες με τα ονόματα Βενετών αξιωματούχων που ανήκαν στην οικογένειά του και βοήθησαν οικονομικά στην ανέγερσή τους.
Ρόκκας
Ο εν λόγω προμαχώνας ανήκε στον Ευγένιο Συγκλητικό, τρίτο κόμη της κομητείας Ρόκκα, που αποτελούσε ιδιοκτήτη πολλών φέουδων στην περιοχή.
Μπαρμπάρο
Η διάσημη αυτή οικογένεια Βενετών αποτέλεσε ισχυρή δύναμη διαμόρφωσης της πολιτικής στο νησί τα χρόνια της Βενετοκρατίας. Ο Φραντσέσκο Μπαρμπάρο ήταν γερουσιαστής και γενικός Προβλεπτής στο νησί. Η οικογένεια διέθετε δικό της οικόσημο, δείγμα της επιρροής της.
Φλάτρο
Οι ελληνορθόδοξοι Φλάτρο διακρίθηκαν σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, ενώ κατά την πολιορκία των Οθωμανών δολοφονήθηκαν ή κυνηγήθηκαν άγρια. Ο ομώνυμος προμαχώνας οφείλει το όνομά του στον Ούγο Φλάτρο που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την πόλη.
Μούλα
Ο Μπενέτο ντα Μούλα, υπηρέτησε στην Κύπρο ως σύμβουλος και κατά τη διάρκεια των κατεδαφίσεων της εκκλησίας του Αγίου Δομίνικου και των βασιλικών ταφών της Κύπρου έκλεψε τα επιχρυσωμένα σπιρούνια του βασιλιά Πέτρου Α’ του «Αντρείου».
Καράφα
Ο φεουδάρχης Σκιπίωνας Καράφας καταγόταν από τη Νάπολη και στην Κύπρο κατείχε το φέουδο της Μιας Μηλιάς. Ο προμαχώνας με το όνομά του βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της Λευκωσίας και για να χτιστεί αλλοιώθηκε μια εξαιρετικά γόνιμη περιοχή με χωράφια και περιβόλια.
Ποδοκάταρο
Ο Λίβιο Τζούλιο Ποδοκάταρο ήταν αδελφός του Ιωάννη Ποδοκάταρου, ιστοριογράφου της οθωμανικής πολιορκίας και αιχμαλώτου κατά τη διάρκειά της.
Κωνστάντζα
Ο άρχοντας Τούτιο Κωστάντζο αποτέλεσε έναν από τους γενναιότερους υπερασπιστές της πόλης όταν την πολιορκούσαν οι Οθωμανοί. Σήμερα ο προμαχώνας αποτελεί δημοφιλές σημείο για την οργάνωση πολιτιστικών events.
Νταβίλα
Ο Αντώνιο Νταβίλα, διάσημος γόνος, μετά την οθωμανική κυριαρχία στην πόλη, έφυγε πάμφτωχος και την Πάδοβα όπου και αυτοκτόνησε. Σήμερα, ο δημοτικός χώρος στάθμευσης κάνει την τάφρο Νταβίλα εξαιρετικά πολυσύχναστη.
Λορεντάνο
Ο υπέργηρος Πιέτρο Λορεντάνο ήταν ο 84ος Δόγης και ήταν επιφορτισμένος με τη διοίκηση των κτήσεων της Βενετίας.
Τρίπολη
Ο κόμης της Τρίπολης Ιάκωβος Δενόρες χάρισε το όνομά του σε αυτόν τον προμαχώνα. Το τέλος του γράφτηκε στον προμαχώνα Κωνστάντζα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιορκίας.
Η πλούσια ιστορία των τειχών της Λευκωσίας χαρίζει ένα ακόμα ιδιαίτερο στίγμα στην ανάγλυφη πολιτιστική της ταυτότητα. Το βέβαιο είναι πως όσο και αν δεν συγκρατεί κανείς τις πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, ο θαυμασμός για την επιβλητικότητα των τειχών αυτών παραμένει αναλλοίωτος. Εκεί, άλλωστε, χτυπά δυνατά ο καθημερινός ρυθμός της πολυάσχολης πόλης, αναμειγνύοντας ιδανικά το παρελθόν με το παρόν. Αν θέλετε, λοιπόν, και εσείς να γνωρίσετε από κοντά τη μυστηριακή γοητεία των τειχών και να ανασυνθέσετε με τη φαντασία σας όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνδέονται με τη μακραίωνη ιστορία τους, δεν έχετε παρά να κλείσετε τη διαμονή σας στο SEMELI HOTEL, που βρίσκεται μια ανάσα μακριά τους!